Waternoodsramp 1953

Na de watersnoodramp die in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 plaats vond in zuidwestelijk gedeelte van ons land, zijn er 15 vissersschepen uit Stavoren er naar toe geweest:

ST 1 met schipper Sj. Zwaan (nu de LE 6)

ST 2 met schipper P. Visser (nu de HN 1)

ST 3 met schipper C. H. de Boer (was rond 1970 a 1980 de Viking nu onbekend)

ST 4 met schipper A. Reuvers (nu onbekend)

ST 5 met schipper S. F. Zwaan (nu ST 5)

ST 6 met schipper J. Visser (in 1956 verkocht naar Engeland)

ST 10 met schipper H. van Dijk (nu de VD 8)

ST 12 met schipper D. Bleeker (nu de ST 12)

ST 14 met schipper A. Klinkenberg (nu de  ZL 37)

ST 16 met schipper K. Zwaan (nu de ST 16)

ST 31 met schipper A. Visser (nu de ST 31)

ST 38 met schipper J. Bleeker (nu de UK 84)

ST 49 met schipper G. Mulder (nu de LE 63)

ST 50 met schipper Th. F. de Vries (nu de UK 7 en is nog beroeps matig)

ST 58 met schipper H. Smits (nu de ST 58)

De ST 16 en de ST 50 zijn met de kledingtransport naar Willemstad gevaren.

 

Uit de Balkster Courant van 7 februari 1953
 

 

 

 

2016

Hulp gevraagd bij bijzondere zoektocht….

In 2018 is het 65 jaar geleden dat de polders van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden onderstroomden in een ijskoude, stormachtige nacht. Met het oog op dit herdenkingsjaar heeft de stichting Cultuur & Recreatie Zuid-Holland het idee opgevat om de hulpvloot die na de ramp vanuit heel Nederland op gang kwam, in beeld te brengen. Binnen de wereld van het varend erfgoed liggen kennis en ervaring vaak opgeslagen in de hoofden van degenen die de schepen hebben gerestaureerd en ze varend houden. Daarnaast worden de persoonlijk verhalen over de ramp en de inzet door de schepen van de hulpvloot overgedragen van degenen die het hebben doorgemaakt op de volgende generaties. Wij zoeken die verhalen en de schepen die erbij horen en hebben daarbij uw hulp hard nodig.

Dunkirk Little Ships

In Engeland werden en worden de schepen die in WOII hebben meegeholpen met de evacuatie vanuit Duinkerken, Operatie Dynamo, allemaal geëerd met een koperen plaquette, vlaggen en jaarlijkse evenementen. De Dunkirk Little Ships zijn daar echt een begrip. Die vloot houdt de gedachte aan de operatie en de achterliggende ellende levend, ook bij jongere generaties. Wij hebben een soortgelijk effect voor ogen met het project ‘Hulpvloot Watersnoodramp 1953’ .

Schepenlijst

We werken niet alleen aan een overzicht van de schepen die destijds hebben geholpen, maar we willen vanuit die gegevens ook een bestand maken van de schepen die nog steeds bestaan. We willen namelijk in 2018 (met twee aanloopmomenten in 2016 en 2017) een zo groot mogelijke vlootschouw van de nog bestaande hulpvlootschepen organiseren, ergens rond het eiland Goeree-Overflakkee. Daarnaast proberen we dit jaar al een digitale en een mobiele tentoonstelling te maken over de hulpvloot, met zoveel mogelijk beeld (foto’s en filmbeelden) en verhalen. We leggen het Register Hulpvloot Watersnoodramp 1953 aan en nemen alle schepen die we vinden daar in op. Wellicht gaan we zelfs een documentaire maken.

Hulp anno 2016

We hebben al vele indrukwekkende verhalen gevonden, waaruit ook concrete scheepsnamen tevoorschijn kwamen, maar we hebben het vermoeden dat er nog veel meer te vinden is. Mocht je van je eigen schip of dat van een ander weten dat het een rol heeft gespeeld in de reddingsacties na de ramp of ken je verhalen van reddingsacties en andere hulp van schepen in de dagen na de ramp, laat het ons alsjeblieft even weten via heer@menheersewerf.nl

 

Bij voorbaat dank,

 

Coerd de Heer

Reacties zijn gesloten.